Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πρόταση του Δημήτρη Παδιού να τιμηθεί από τον Δήμο Τρικκαίων ο Δημήτρης Μητροπάνος


Σοκαρισμένη και συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα, όλοι εμείς που τον αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε τα τραγούδια του, αποχαιρετήσαμε απαρηγόρητοι πριν λίγες μέρες με πόνο ψυχής, δάκρυα στα μάτια και μεγάλη οδύνη, τον κορυφαίο καλλιτέχνη, τον ξεχωριστό άνθρωπο, τον αυθεντικό μάγκα, τον γενναιόδωρο άντρα, τη φωνή –σύμβολο της Ελλάδας, το δικό μας παιδί, τον ανεπανάληπτο ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ.







Ενας ερμηνευτής που τραγούδησε στα 45 χρόνια της πλούσιας καριέρας του, τα βάσανα, τους έρωτες και τους πόνους, τις χαρές και τις λύπες ,την κοινωνική αδικία, τους ανικανοποίητους πόθους του λαού και γνώρισε την καθολική αποδοχή του κόσμου, πράγμα σπάνιο για οποιονδήποτε καλλιτέχνη.

Όλη η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη για τον Δημήτρη και φυσικά όλοι οι Τρικαλινοί και  πολύ περισσότερο όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε και ήμασταν φίλοι του.

Η γενέθλια γη, ο τόπος που γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 16 του χρόνια, που ποτέ όμως δεν ξέχασε και πάντα τον ανέφερε, τα Τρίκαλα έχουν ηθική υποχρέωση να τιμήσουν την τεράστια αυτή φωνή και να προασπίσουν το έργο που άφησε πίσω του, όπως του αρμόζει.

Στον Δημήτρη Μητροπάνο ποτέ δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια. Γι΄αυτό και γώ ακολουθώντας το παράδειγμά του δεν θα επεκταθώ σε περισσότερα.

Οι προτάσεις μου για να τιμηθεί ο μεγάλος αυτός Έλληνας καλλιτέχνης συνοψίζονται στα παρακάτω:

1). Η κεντρική πλατεία της Αγίας Μονής( της συνοικίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε), να πάρει το όνομα του και να ονομαστεί πλατεία Δημήτρη Μητροπάνου.
Ενναλακτική πρόταση είναι να ονομαστεί οδός Δημήτρη Μητροπάνου η οδός Πύλης στο ύψος της Αγίας Μονής ή η οδός που περνάει μπροστά από το πατρικό του σπίτι (σημερινή οδός Διογένους).

2).Σε εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος, για να τιμήσει το έργο του στο άμεσο μέλλον, να προσκαλεστεί η οικογένειά του και να αποδοθεί στη γυναίκα του κ. Βένια Μητροπάνου τιμητική πλακέτα ή ακόμα και το χρυσό κλειδί της πόλης.

3). Το πνευματικό κέντρο της Αγίας Μονής (δωρεά ακινήτου της Σοφίας Μπούμπα), να πάρει το όνομα του και να παραχωρηθεί αίθουσα στην οποία θα εκτεθεί υλικό που αφορά τη ζωή και την καριέρα του.

4). Να θεσπιστεί μουσική εκδήλωση που θα γίνεται στα Τρίκαλα κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου(ημερομηνία του θανάτου του), για το περιεχόμενο της  οποίας θα συμφωνήσουμε μελλοντικά.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, έχω χρέος να κάνω το καθετί που πρέπει και να βοηθήσω όσο μπορώ, μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους που τον γνώριζαν και είναι και αυτοί θεματοφύλακες του έργου του,  για να βρεί ο αγαπημένος μου Δημήτρης Μητροπάνος στον τόπο που τον γέννησε, την τιμή που του αξίζει. 

Δημήτρης Ν. Παδιός
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων
Προσωπικός φίλος-θαυμαστής και συλλέκτης του έργου του Δημήτρη Μητροπάνου.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου