Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Σε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στα Τρίκαλα οι εργαζόμενοι σε Τρόφιμα-Γάλα-Ποτά και Κατασκευές


Απήργησαν σήμερα στους κλάδους Γάλακτος- Τροφίμων - Ποτών  και  Κατασκευών-Οικοδομών διεκδικώντας συλλογικές  συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις







Σε πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας(ΣΣΕ) και μισθών, για ΣΣΕ με αυξήσεις, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Τρόφιμα-Γάλα-Ποτά και Κατασκευές

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία ,όπου μίλησαν: ο Δημήτρης Αρμάγος ,εκπρόσωπος της   Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών  και μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και ο Φάνης Ρούντας , γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Τρικάλων.Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

    
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Αρμάγος μεταξύ άλλων τόνισε: «Από τις αρχές Μάρτη καλέσαμε τις εργοδοτικές οργανώσεις(ΣΕΒ) για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στο γάλα, στα τρόφιμα, στα ποτά και στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Θέλουμε μπροστά στην ανελέητη επίθεση που δέχεται η τάξη μας, προκειμένου οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις να αυξήσουν την κερδοφορία τους να διατηρήσουμε ένα στοιχειωμένο επίπεδο διαβίωσης.

Πως απάντησαν οι εργοδότες; Η coca-cola κλείνει δυο εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα γιατί μειώθηκαν ελάχιστα τα κέρδη της. Η ΕΒΓΑ και η ΕLBISCO προσλαμβάνουν νέους των 25 ετών με 511 ευρώ μεικτά. Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας. Παράλληλα η ELBISCO κάνει απολύσεις και μειώνει μισθούς 22%. Απολύσεις ακόμη έκαναν η ΔΕΛΤΑ, ο Καραμολέγκος, η ζύμη και άλλες επιχειρήσεις. Και στις επιχειρήσεις του νομού και της περιοχής μας έχουμε  μειώσεις μισθών . Σε ΤΥΡΑΣ , ΤΡΙΚΚΗ και ΟΛΥΜΠΟ οι μειώσεις κυμαίνονται από 16 εως και 40%



Παράλληλα ο ΣΕΒ εδώ και ένα μήνα αρνείται να απαντήσει στην πρόσκληση μας για συνάντηση με αντικείμενο τις συλλογικές συμβάσεις. Ύστερα από αυτά είναι καθαρό σε όλους μας ότι η μόνη απάντηση που επιβάλλεται να δώσουμε είναι  ο ενωμένος, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας μας είναι ο μοναδικός τρόπος για να καμφθεί η εργοδοτική αδιαλλαξία.

Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή. Ο ΣΕΒ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Ταυτόχρονα σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο πετσοκόβουν σταθερά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος και στους κλάδους μας θα εφαρμόσουν το σχέδιο της Ε.Ε., της τρόικας και της κυβέρνησης για μισθούς Βουλγαρίας και Τουρκίας. Το ξεκίνημα έχει γίνει. Τα λίγα παραδείγματα που αναφέραμε το αποδείχνουν. Το νομικό οπλοστάσιο που παραχώρησε η πλειοψηφία  της Βουλής δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να ξηλώνουν μία-μία τις κατακτήσεις μας.»
Στην ομιλία του ο Φάνης Ρούντας μεταξύ άλλων τόνισε: «Μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι, πράξεις υπουργικού συμβουλίου, υπουργικές αποφάσεις, συμπυκνώνουν την πιο ωμή και βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για πρωτοφανή στήριξη της πλουτοκρατίας προκειμένου να σωθούν και διευρυνθούν τα κέρδη της.


Η μείωση του κατώτερου ημερομισθίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά  22%  και  κατά 32% για νέους ως 25 ετών θα συμπαρασύρει όλους τους μισθούς και τα μεροκάματα προς τα κάτω. Ο νέοι οικοδόμοι, 18-25 ετών, αντί των 55 €, που ίσχυε μέχρι σήμερα, θα πάρουν 23 €. ΣΦΑΓΗ, στην κυριολεξία, παλιών και νέων οικοδόμων.

Υπονομεύονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Έχουν στόχο να τις καταργήσουν αλλά και εμείς τεράστια δύναμη να τους εμποδίσουμε, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας συσπειρωμένοι στα σωματεία.   
Δεν θα τους χαριστούμε, δεν θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στο μεσαίωνα. Θα δώσουμε σκληρή μάχη για να υπογράψουμε ικανοποιητικές  ΣΣΕ.

Κανένας δεν πρέπει να αποδεχτεί τη μείωση του μεροκάματου στο χώρο δουλειάς.
Μαζί με τα συνδικάτα μας, την Ομοσπονδία, θα ορθώσουμε τείχος αντίστασης, θα πάμε κόντρα στην  νομιμότητα που επιβάλλουν τα μονοπώλια.»




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου