Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Θεατρική παράσταση στο Μύλο Ματσόπουλου


"ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ"
Η Θεατρική παράσταση «ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ» από την «Άγονη Γραμμή» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιαστεί από την Τρίτη 24 έως και την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 21.00 στο Μύλο Ματσόπουλου, με την συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων.





Η παράσταση βασίζεται σε λαϊκά παραμύθια απ’ όλη την Ελλάδα, Το ελαφέλι, Ο τρισκατάρατος, Το Μυρσινιώ και  Η κουλοχέρα.

Μια μορφή διασκέδασης που είχαν οι άνθρωποι παλιότερα ήταν να μαζεύονται  σε παρέες και να λένε ιστορίες που περιείχαν μεταφυσικά στοιχεία ή τοπικούς θρύλους.

Αυτές οι ιστορίες ήταν τα παραμύθια. Και ακριβώς επειδή απευθύνονταν σε ενήλικες μιλούσαν πολύ συχνά για αποτρόπαιες πράξεις. Ιστορίες που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά δημιουργώντας έτσι μια προφορική λαϊκή παράδοση.

Αργότερα παύοντας τα παραμύθια να αφορούν τους μεγάλους σαν τρόπος διασκέδασης, λογοκρίθηκαν για να απευθύνονται σε παιδιά. Εμείς διαλέξαμε μερικά από αυτά τα παραμύθια στην πρώτη τους μορφή.

Στη σκοτεινή, στην τρομακτική στη χωρίς λογοκρισία μορφή και ετοιμάσαμε μια παράσταση προσπαθώντας να ακουστούν ξανά αυτές οι ξεχασμένες για καιρό ιστορίες. Τρεις άνθρωποι με εργαλεία το σώμα, τη φωνή, το φως και τη μουσική δημιουργούν μια παράσταση, προτείνοντας μια μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που σε όλους κάτι στο τέλος θα θυμίζει.

Οι τρεις ηθοποιοί, που ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου είναι :
Ο Χρήστος Πίτσας, η Βάσια Χρήστου και ο Στέλιος Χλιαράς.

Οι τρεις ηθοποιοί συνεργάστηκαν σε όλη τη προετοιμασία, διαμόρφωσαν το τελικό κείμενο, σκηνοθέτησαν, επιμελήθηκαν το εικαστικό μέρος, τη μουσική και τους φωτισμούς.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με τη νέα θεατρική ομάδα που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Κοζάνη, από τον Στέλιο Χλιαρά, την ομάδα «Χ-αίρεται».

  Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ξεκίνησε το 2007 ένα πρόγραμμα με τίτλο «Άγονη γραμμή».

Το σχέδιο ήταν μια παράσταση που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε χώρο, σε καφενείο, σε μη θεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, οπουδήποτε. Σκοπός η παράσταση να ταξιδέψει σε χωριά όπου το θέατρο δεν έχει τη συνήθεια να επισκέπτεται.

Η «Άγονη γραμμή» μέχρι σήμερα έχει δώσει πάνω από 100 παραστάσεις σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα αυτό στηρίχτηκε από την πρώην Νομαρχία Κοζάνης και στη συνέχεια από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου